top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne Guijt

Van een deelnemer aan 'Vallen Verleden Tijd'

Van een van onze deelnemers aan de cursus 'Vallen Verleden Tijd' ontvingen wij het onderstaande enthousiaste verslag, ook te lezen op https://pattypensionada.com/2023/10/20/valpreventie/


 

Sinds een paar weken volg ik bij Fysiotherapie Medisch Centrum Delft de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ voor 65+ers. Afgelopen jaar was ik een paar keer gevallen, met gekneusde ribben tot gevolg, en ook het opstaan na een val was een probleem. De fysiotherapeut wees me op het bestaan van deze cursus, waarbij ik aanvankelijk dacht aan waarschuwingen voor gevaarlijke kleedjes in huis. Nu is voorkomen altijd beter dan genezen en na enige uitleg over de inhoud van de cursus heb ik me opgegeven. En wat blijkt: het is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk!


Er zijn twee hoofdonderdelen: het leren vallen, op een mat gelukkig, en het lopen van een hindernisbaan die steeds een stukje moeilijker wordt. Bij het leren vallen doen we oefeningen die je ook thuis kunt (moet / zou kunnen) doen. Het moet een automatisme worden om bij een val je hoofd recht te houden en je arm en romp zo te buigen dat je over je schouder doorrolt en niet met een harde klap op straat belandt.Met twee begeleidsters trainen wij, de vier cursisten, op de hindernisbaan situaties uit het ‘echte leven’. Het parcours bevat bijvoorbeeld een ‘Belgische stoep’, die grote overeenkomsten vertoont met de stoepen in Delft, en hellende vlakken, eveneens ruimschoots voorhanden in Delft. Een ander onderdeel zijn onregelmatig neergelegde stukken vloerbedekking waar je overheen moet lopen alsof het ‘stepping stones’ in een rivier zijn.Dit parcours wordt elke les wat moeilijker gemaakt. Je legt het dan bijvoorbeeld af met een zonnebril op, of met een afleidend verhaaltje waarbij je op bepaalde signaalwoorden of geluiden moet reageren. Afgelopen week moesten we de route lopen met een dienbled vol plastic bekertjes in je handen. Ik blijk niet in de wieg gelegd voor kelner, want bij mij vielen de bekertjes een paar keer om. Gelukkig waren ze leeg.Nu ben ik als ik val inderdaad meestal ‘met mijn hoofd elders’, dus het nabootsen van allerlei afleidende factoren is heel nuttig. En als je dan toch afgeleid wordt (smartphone!) kun je het beste even stil blijven staan.

We krijgen tussendoor ook nog wat losse praktische tips: ga geen dubbeltjes zoeken maar kijk een paar meter voor je uit, neem iets grotere stappen want dan moet je je voeten hoger optillen. Laat je in gezelschap niet opjagen, maar probeer je eigen tempo aan te houden. En let in dit jaargetijde extra op verraderlijk gladde herfstbladeren!

 

Wanneer u interesse hebt om mee te doen met de cursus 'Vallen Verleden Tijd', neem dan contact op via info@fysiotherapie-mcd.nl of bel 015-2140828.63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page