top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne Guijt

Oedeemtherapie bij borstkanker

Tijdens het traject van de behandeling borstkanker komt er een hoop op u af. Via de oncologisch verpleegkundige en de oncoloog maakt u kennis met de behandeling van uw borstkanker en welke gevolgen dit kan hebben.

Een van de gevolgen van borstkanker kan zijn het ontstaan van vocht, ook wel oedeem. In dit artikel wil ik u graag meer uitleggen wat u daar zelf aan kunt doen en wat de oedeemtherapeute voor u kan betekenen.


Voor de behandeling van borstkanker start, kunt u al een afspraak maken met de oedeemtherapeute om uw armen op te laten meten. Hierdoor hebben we een goede basismeting en kunnen we tijdens het behandeltraject goed monitoren of er oedeem ontstaat in de arm. Ook kan de oedeemtherapeute alvast oefeningen aanleren om de schouder en het borstgebied goed los te houden.


Tijdens en na de behandeling van borstkanker kan de oedeemtherapeute starten met het behandelen van de gevolgen/ beperkingen die optreden na de operatie/ bestraling of chemotherapie. Denk hierbij aan oedeem in de arm, borst of flank, verminderde beweging van de schouder, verharding van littekens of bestralingsschade.


Samen met de oedeemtherapeute gaat u aan de slag om ervoor te zorgen dat deze gevolgen/ beperkingen worden opgelost. Dit kan op verschillende manieren:

- Manuele lymfedrainage

- Compressie therapie

- Behandeling van littekenweefsel/ het oplossen van verhardingen

- Het mobiliseren en rekken van de schouder en het borstgebied

- Lymfetaping

- Ademhalingsoefeningen

- Houdingstherapie

- Zelfmanagement en advies


Wilt u meer weten over wat de oedeemtherapeute voor u kan betekenen, neem dan contact op met Jorina Jansen, onze oedeemtherapeute.


Mail naar jorina@fysiotherapie-mcd.nl of bel 015 214 08 28


Oedeemtherapie bij borstkanker wordt (deels) vergoed vanuit alle zorgverzekeraars. Neem contact op met Jorina of de verzekering voor meer uitleg hierover.

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page