top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne Guijt

Artrose


Bij artrose kunt u last hebben van één of meerdere pijnlijke en/of stijve gewrichten. Het gewricht kan soms wat gezwollen zijn en bewegen gaat vaak minder makkelijk. Soms voelt het gewricht ook warm aan. Vaak zijn de klachten het ergst in de ochtend of wanneer u een tijdje stil heeft gezeten. De klachten nemen weer af wanneer u het gewricht een tijdje beweegt. Veel te veel beweging – overbelasting – van uw gewrichten kan er echter voor zorgen dat u tijdelijk meer klachten heeft.

Artrose komt het meest voor in de handen, knieën, heupen en de wervelkolom, maar kan in elk gewricht voorkomen. De pijn en stijfheid in gewrichten met artrose komt doordat bij artrose het gewricht op verschillende manieren wordt aangetast:

- Verandering van het kraakbeen

In uw gewricht vormt kraakbeen een soort stootkussen tussen de uiteindes van uw botten, die daardoor soepel over elkaar heen glijden. Hierdoor kunt u zich bewegen. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner, zachter en er komen scheurtjes in. U voelt hier geen pijn van, want het kraakbeen is gevoelloos.


- Verandering van het bot, de slijmvlieslaag en de spieren

Aan de gewrichtsranden van uw botten kunnen zich bijvoorbeeld knobbeltjes (osteofyten) vormen. De knobbeltjes veroorzaken doorgaans geen pijn. De slijmvlieslaag rondom het gewricht kan gaan ontsteken. De ontsteking komt en gaat, waardoor de klachten een tijdje erger kunnen zijn en dan weer minder worden. Een flinke ontsteking van de slijmvlieslaag kan zwelling van het gewricht veroorzaken. Ook kan uw gewricht hierdoor warm aanvoelen. In het botlaagje vlakbij het gewricht kunnen kleine plekjes met vochtophoping ontstaan (botoedeem). Ook deze plekjes kunnen pijn veroorzaken en kunnen ook weer verdwijnen. De kracht van de spieren rondom het gewricht kan minder worden. Voor de stabiliteit van uw gewricht is het belangrijk om deze spierkracht op peil te houden.


Als u artrose heeft, kunt u zelf veel doen om u gezond te voelen:

Blijf bewegen:

Bewegen houdt het gewricht soepel en zorgt daardoor voor minder pijn

  • Wanneer u beweegt, komen endorfines vrij in uw hersenen. Deze endorfines zorgen onder andere voor het verminderen van pijn in de gewrichten.

  • Door te bewegen kan de ontsteking van het gewricht verminderen, waardoor de pijn ook vermindert.

  • Door te bewegen train je je spieren, dit zorgt voor stevigheid en stabiliteit van de gewrichten.

  • Gewrichten slijten niet door ze te gebruiken. Door te bewegen houdt u uw lichaam en uw gewrichten juist gezond.

  • Verdeel uw activiteiten goed over de dag en de week.


Wilt u graag meer weten over artrose of over wilt u graag begeleiding om meer te gaan bewegen?

Neem dan contact op met Susanne Guijt via 015-2140828 of mail naar susanne@fysiotherapie-mcd.nl309 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page